Sibiu-Online

Catedrala ortodoxa

Postat de admin | 18/12/2009

Catedrala ortodoxaA fost ridicata pe locul unei biserici grecesti ridicate in 1778 care pana atunci servea drept catedrala episcopala. Biserica a fost refacuta dupa planurile arhitectilor Virgil Nagy si Iosif Kammer care s-au inspirat dupa Biserica Sf. Sofia din Constantinopol. Lucrarile au inceput in 1902 si au continuat pana in 1904 sub conducerea arhitectului sef al Sibiului Iosif Schussnig.

 

Iconostasul si stranile au fost confectionate in Bucuresti, la firma lui Constantin Babic si in acelasi an a fost introdusa lumina electrica si a fost pictata cupola. Pictura acesteia ca si a iconostasului a fost facuta de catre Octavian Smigelschi, originar din satul Ludos, jud. Sibiu.

 

O bolta semi-sferica cu diametru de 15 m dau spatiului interior o monumentalitate deosebita. La 30 aprilie 1906, catedrala a fost sfintita de catre mitropolitul Ioan Metianu in prezenta a numeroase personalitati ale vremii printre care prof. Nicolae Iorga. In decursul vremii, Catedrala din Sibiu a fost restaurata de mai multe ori si impodobita, in vremea noastra, cu o frumoasa pictura neobizantina executata de Iosif Keber si Anastasie Demian.

Comentariile sunt inchise.