Sibiu-Online

34 de premiere istorice livrate de Sibiu: de la prima farmacie din Romania pana la capitala europeana a culturii

Postat de admin | 19/03/2015

In prezent unul din cele mai frumoase orase din Romania, Sibiul isi trage unicitatea dintr-o bogata istorie de-a lungul careia a marcat o serie de premiere pentru tara noastra in domenii variate: sanatate, educatie, cultura, industrie. Nu este putin lucru pentru un oras de provincie sa ofere referinte istorice unice si valoroase precum cele descrise in continuare.
1292 – Este atestat la Sibiu primul spital din Romania, actualul Azil de batrani de pe strada Azilului. Potrivit patrimoniu.sibiu.ro, Azilul ”a fost mentionat prima data documentar în 1292 cand biserica ordinului cruciatilor Sf. Spirit (Bruderschaft von Heiligen Geist) organiza aici pentru bolnavi si saraci primul spital din Sibiu si de pe actualul teritoriu al Romaniei”. Potrivit sursei citate, in exterior se pastreaza astazi vechiul clopot din turn, cel mai vechi clopot ce se aude astazi în Sibiu. Acesta dateaza din 1509 si poarta inscriptia „ad iuva nos deus”. Are o inaltime de 112 centimetri si un diametru de 44 centimetri.
1330 – Este mentionata prima biblioteca de pe actualul teritoriu al Romaniei. ”Era undeva la capatul strazii 9 Mai, in fosta Manastire Franciscana”, explica istoricul Razvan Pop, directorul Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Sibiu.

627x0

Piaţa Huet: Capela Sf. Ladislau si cladirea scolii inainte de 1898 / Sursa: Fototeca Muzeului National Brukenthal

Fabrica Rieger / Sursa: adevarul.ro


 

1380– Prima atestare a unei scoli din Romania, actualul Colegiu National Samuel von Brukenthal. Fosta scoala a comunitatii sasesti locale si a bisericii catolice, institutia a avut de-a lungul timpurilor absolventi de renume, printre care Nicolaus Olahus, umanist si viitor regent al Ungariei, Stephan Ludwig Roth (marele pedagog, martir al revolutiei de la 1848-1849), Daniil Popovici Barcianu (memorandistul de la 1892), Milan Hodza (prim ministru al Cehoslovaciei intre 1935-1938). Numele scolii vine de la baronul de legenda al Sibiului, Samuel von Brukenthal, si el elev al scolii, acesta lasand prin testament o mare parte a averii sale scolii si Bisericii Evanghelice din Sibiu.

1494 – Se deschide prima farmacie din Romania, in zona unde astazi este turnul bisericii din Piata Mare. Sibiul are de altfel si un Muzeu de Istorie a Farmaciei, deschis in anul 1972, unul din motivele infiintarii lui fiind tocmai faptul ca in Sibiu a functionat prima farmacie de pe teritoriul Romaniei. Colectiile muzeului cuprind peste 6.600 de piese ce aduc marturii valoroase pentru evolutia medicamentatiei si a tehnicilor farmaceutice de-a lungul a mai mult de trei secole si jumatate.
1528 – Este atestata la Sibiu prima tipografie din Transilvania, apartinand lui Lukas Trapoldner, Theobaldus Gryphius si Valentinus Corvinus. ”Lukas Trapoldner este unul dintre pionierii tiparitului in spatiul romanesc. In 1528 va deschide prima tipografie sau primul atelier tipografic atestat pana astazi ca fiind cel mai vechi de pe teritoriul prezent al Romaniei. Aceasta a fost si prima tipografie din regatul Ungariei, la acea vreme. Primele imprimari ce au vazut lumina zilei au fost calendarele religioase ale parohiei Sibiului. In 1530 publica lucrarea „Eine Kleine Unterrichtunge”. Printre lucrarile importante tiparite in atelierul celor trei, la care a lucrat si Filip Moldoveanul, merita amintite „Gramatica latina” a lui Thomas Gemmarius, „Catehismul luteran” a lui Filip Moldoveanul (prima tiparitura in limba romana) sau tratatul despre ciuma al lui Sebastian Pauschner”, explica istoricul Razvan Pop.
1544 – La Sibiu se tipareste prima carte in limba romana, ”Catehismul Luteran” a lui Filip Moldoveanul. ”Din 1540 va lucra in tipografia lui Lukas Trapoldner, ocupandu-se de tipariturile chirilice ale acestuia. In 1546 tipareste „Tetraevangheliarul” (prima tiparitura xilografata si ornamentata), iar in 1553 publica „Biblia slavo – romana de la Sibiu”. Cartile sale au avut un succes imediat in tarile romane, ele fiind cumparate nu numai de clericul romanesc dar si de institutii sasesti din Transilvania, reforma gasindu-si astfel o forma de raspandire a ideilor sale. Este considerat primul tipograf si gravor de origine romana”, spune Razvan Pop.
1544 – La Sibiu este infiintat primul hotel din Romania, actualul hotel Imparatul Romanilor din centrul orasului. Unul din simbolurile Sibiului, hotelul i-a gazduit de-a lungul timpului pe Carol al XII-lea al Suediei, Imparatul Iosif al II-lea, Johannes Brahms, Johann Strauss, Frantz Liszt, Karl Karstens, Roman Herzog, Johannes Rau fosti presedinti ai Germaniei, Regele Belgiei.
1551 – Konrad Haas experimenteaza prima racheta in trepte din lume. Specializat in studiul si perfectarea armelor de foc, Konrad Haas vine la 42 de ani la Sibiu ca si sef al arsenalului imperial pentru a se ocupa de arsenalul orasului, unul dintre cele mai bine dotate si inaintate ca tehnologie militara din sud-estul Europei in acea perioada. La Sibiu Haas redacteaza lucrarea sa despre rachetele in trepte, considerata prima documentatie si tehnologizare a rachetelor din Europa.
1557 – Este mentionata prima librarie de pe actualul teritoriu al Romaniei iar in 1612 la Sibiu apare primul calendar de pe actualul teritoriu al Romaniei.
1717 – Se inaugureaza prima fabrica de bere din Romania, in orasul de jos, pe actuala strada a Turnului.
1778 – La Sibiu se publica primul ziar din Transilvania, ”Teatrul Wochenblatt fur das Jahr 1778”
1782 – Chimistul Franz Joseph Muller, supraveghetorul minelor din Transilvania, descopera la Sibiu telurul, elementul cu numarul 52 din Tabelul lui Mendeleev. „Muller va realiza prima analiza a mineralelor din Transilvania, si de asemenea va fi si cel care va construi primele furnale de la Resita in 1771, cu scopul extragerii manganului”, explica istoricul Razvan Pop.
1788 – Se inaugureaza prima cladire de teatru de pe actualul teritoriu al Romaniei, actuala sala Thalia de pe strada Cetatii. A fost construita de Martin Hochmeister, initiatorul primei librarii de la noi din tara, fiind considerata inca de la inceput o adevarata bijuterie arhitecturala, avand doua balcoane ai loja pentru guvernatorul Transilvaniei. De-a lungul timpului, pe scena Thaliei au urcat personalitati celebre din lumea culturala romaneasca, in frunte cu George Enescu si Mihai Eminescu. Din 2004, sala gazduieste concertele Filarmonicii de Stat din Sibiu, dar si alte evenimente culturale.
1793 – Apare prima carte de medicina romaneasca, scrisa de Ioan Piuariu Molnar si tiparita la Sibiu.
1817 – Se deschide Muzeul Brukenthal, primul muzeu din Romania si din sud-estul Europei. Palatul Brukenthal este unul dintre cele mai insemnate monumente in stil baroc din Romania, construitas in etape intre anii 1778 –1788. Edificiul a fost ridicat pentru a servi drept resedinta oficiala a baronului Samuel von Brukenthal si sediu al colectiilor sale. Deoarece baronul nu a avut descendenti directi ramasi in viata, in 1817 palatul a devenit muzeu deschis publicului larg, conform testamentului.
1852 – Apare ”Telegraful Roman”, cel mai vechi ziar din sud-estul Europei. Gazeta a aparut scrisa cu caractere chirilice, dar publica intre anii 1859 şi 1863 si articole imprimate cu caractere latine. Printre cei care au publicat in paginile Telegrafului Roman se numara Zaharia Boiu, Visarion Roman, Alexandru Macedonski, Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Cezar Bolliac, Dimitrie Bolintineanu, Ion Creanga, Ioan Slavici, Alexandru Vlahuta sau George Cosbuc.
1859 – Se construieste Podul Minciunilor, primul pod de fonta din Romania. Inaugurat in anul 1860, acest loc este incarcat cu mai multe legende: ca poate percepe o minciuna rostita de cineva cand se afla pe pod si acesta scartaie din toate incheieturile, iar mincinosul se va prabusi in gol; cum ca, pe vremuri, pe acest pod erau tarate si aruncate peste balustrada fetele care minteau ca sunt neprihanite sau negustorii necinstiti care veneau la Sibiu; cum ca pe pod se intalneau cadetii de la Academia Militara cu fetele frumoase din oras carora le faceau promisiuni pe care le uitau insa repede.
1863 – Se inaugureaza primul spital de boli nervoase, actualul Spital de Neuropsihiatrie, fiind primul asezamant de acest fel din Romania si în sud-estul Europei.
1875 – Prima fabrica de masini-unelte din Transilvania, cunoscuta astazi sub numele de ”Independenta”, este infiintata de catre maistrul forjor Andreas Rieger.
1882 – Se inaugurează banca Albina, prima banca cu capital integral romanesc de pe actualul teritoriu al Romaniei. Printre fondatori se numara Visarion Roman, Iacob Bologa, Timotei Cipariu, Paul Dancu de M. Sajo, Ioan Hannia, Alexandru si Anton Mocsony. In 1948 autoritatile comuniste de la Bucuresti decid desfiintarea bancii, dupa nationalizarea sa. Sediul sau devine sediul sucursalei sibiene a Bancii Nationale a Romaniei, conform istoricului Razvan Pop.
1886 – Ia fiinta fabrica Iosif Datky, prima fabrica de arcuri din Romania
1894Paltinisul devine devine prima statiune montana din Romania.
1895 – Se publica prima enciclopedie din Romania, unul din cei care au participat la redactarea ei fiind Partenie Cosma, directorul general al Bancii Albina.
1896 – La Sadu se inaugureaza prima hidrocentrala din Romania. A fost construita pe baza documentatiilor intocmite de proiectantul Oskar von Miller. Energia electrica produsa a asigurat electrificarea primei localitati rurale din tara – comuna Sadu, ulterior fiind alimentate din centrala si localitatile Cisnadie si Sibiu.

Centrala Sadu

Centrala Sadu

Zoo

Zoo

1897 – Se deschide prima fabrica de cantare din Romania, devenita apoi fabrica Balanta. La origini un mic atelier de fierarie apartinandu-i lui Ludwig Hess, fabrica a fost mentionta pentru prima data la 15 octombrie 1910 sub numele „Prima Fabrica de Cantare Victor Hess” din Romania, Victor Hess fiind fiul initiatorului.
1904 – Sibiul este primul oras din Transilvania care introduce un mijloc de transport in comun electric fara sine (omnibusul), stramosul troleibuzului.
1921 – Se joaca primul meci de handbal si prima echipa de handbal din Romania, la aproximativ un an distanta de la primul meci de handbal din lume, desfasurat la Berlin in februarie 1920. Profesorul de educatie fizica din Sibiu Wilhelm Binder a fost in tribuna la acel prim meci de handbal si a introdus apoi handbalul in Sibiu.
1923 – Se inaugureaza cladirea Arhivelor, prima constructie din tara pentru pastrarea si conservarea patrimoniului arhivistic.
1929 – S-a deschis prima gradina zoologica din Romania, infiintata, potrivit zoo.sibiu.ro, de catre Uzina Electrica Sibiu la initiativa inginerului Szekely caruia i-a venit ideea dupa ce a gasit niste vulpi pe cand efectua lucrari de reparatii la barajul de la Sadu. După înfiinţare, Gradinii Zoologice i-au fost donate mai multe animale si pasari, iar stejarul de la intrarea in gradina este batran de peste 600 de ani.
1934 – Se deschide gradina cinema Thalia, primul cinematograf in aer liber din Romania.
1944 – Se infiinteaza Junii Sibiului, primul ansamblu folcloric din Romania la initiativa maestrului coregraf Ioan Macrea si sub tutela Arsenalului din Sibiu, apoi a IPAS Sibiu, devenit Compa – una dintre fabricile veterane ale Sibiului. Valoarea ansamblului este recunoscuta prin cele peste 100 de premii nationale si 60 de premii internationale.
1994 – Se deschide Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder”, primul muzeu de etnografie universala din Romania. Acesta a ramas pana in prezent singurul muzeu din Romania a carui activitate consta, aproape exclusiv, in a face cunoscute publicului diferite aspecte de cultura, civilizatie si arta ale popoarelor extraeuropene.
1996 – Cu prilejul aniversarii a 100 de ani de la punerea in functiune a centralei, se inaugureaza Muzeul energetic Sadu I – Sigmond Dachler, primul cu acest profil din tara. La etajul superior al centralei, ea insasi cea mai de pret exponata a muzeului, in fostele camere destinate personalului de exploatare, au fost amenajate 3 sali in care sunt expuse echipamente, scule, materiale si documente care ilustreaza etape din dezvoltarea energeticii sibiene, se mentioneaza pe www.sadu-sibiu.ro.
2007Sibiul devine Capitala Culturala Europeana, primul oraş din Romania si din estul Europei care primeste acest titlu. In 2007, peste un milion de turisti au vizitat Sibiul si au conturat imaginea acestuia ca si destinatie de turism cultural. Astazi, orasul este singurul din Romania cu o agenda culturala cofinantata de la bugetul local si care acopera toata perioada anului, evenimentele incluse in program atragand constant un numar foarte mare de turisti la Sibiu. Turismul cultural, spun specialistii, este astazi principalul brand al Sibiului.
4

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a lasa un comentariu.

Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close