Sibiu reciclează responsabil
Postat de admin | 01/11/2016
Știați că…
un funcționar obișnuit aruncă la gunoi 55-70 kg de hârtie/an? O cutie de aluminiu dispare natural în 100 de ani, cojile de banane și mucurile de țigară în 2 ani? O pungă de plastic dispare în 30 de ani, plasticul reprezentând 11% din totalul deșeurilor domestice din întreaga lume? Știați că dacă ați aduna tot gunoiul pe care îl produceți într-un an, ar cântări de 10 ori mai mult decât dvs.?
Aceasta ne spune ca avem cu toții datoria de a menaja resursele limitate si de a reduce cantitățile de deșeuri. ”Nimic nu se pierde, totul se transformă” este principiul după care funcționează natura. Aplicat pe cat de fidel, prelucrând cu pierderi minime, șansele de a trăi într-un mediu sănătos vor crește.
Incepând cu data de 1 noiembrie 2016, Sibiu se aliniază standardelor europene de reciclare responsabilă a deșeurilor, prin implementarea unui sistem de colectare selectivă, procesare și mai ales valorificare a materialelor cu potențial de refolosire și reducere a consumului de energie.
Încă din anii ’80, țări precum Germania, Olanda și Belgia au practica reciclării deșeurilor. În prezent și în România tot mai multe persoane devin conștiente de importanța reciclării. Treptat au fost demarate numeroase campanii si proiecte de reciclare în mai multe județe din România. Începând cu 1 noiembrie 2016 este rândul Sibiului să devină o comunitate responsabilă din punct de vedere al protecției mediului înconjurător. O dată ce sibienii și-au luat angajamentul de a contribui activ la protejarea mediul înconjurător, succesul va depinde doar de sortarea corectă a deșeurilor. Deși la prima vedere colectarea selectivă a deșeurilor poate părea ceva simplu, în realitate însă în viața de zi cu zi pot apărea și unele situații ceva mai complicate. Așadar, cum sortăm corect gunoiul?
Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor implementat în județul Sibiu presupune colectarea deșeurilor reciclabile separat, pe trei fracții în pubele, container sau iglu.
- Hârtie și carton (albastru)
- Plastic și metal (galben)
- Sticlă (verde)
Deșeurile biodegradabile (care suferă descompuneri anaerobe sau aerobe) vor fi depozitate in containerul maro. În cel negru vor sta deșeurile reziduale. Fluxurile speciale cuprind deșeurile menajere periculoase, electricele și electrocasnicele, cele voluminoase si deșeurile de construcții și demolări.
O posibilitate de a ușura colectarea selectivă este să…producem mai puține deșeuri. Cum? Folosind sacoșe de material în locul celor de plastic, evitând mancarea ambalată, alegând borcanele de sticlă în locul caserolelor, cosmeticele naturale, s.am.d. Schimbarea se va produce în timp implicând un efort considerabil.
Alegând conştient să nu mai producem deseuri, este mai simplu, mai puţin stresant şi mai sănătos. Astfel eforturile comunității sibiene vor avea un efect pozitiv de lunga durată asupra mediului înconjurător și a calității vieții.