Sibiu-Online

Ziua mondială a Sandvișului

Postat de admin | 03/11/2017

Azi, 3 noiembrie întrega lume sărbătorește mărețul sandviș. Fie că mergem la muncă, pentru copii la școală sau in excursie, o cină târzie sau pur și simplu de poftă, sandvișul este aliatul nostru zi de zi. Dar oare știți istoria din spatele acestei gustări?

Se spune că în anul 100 I.C., rabinul Hillel a combinat felii de carne de miel cu feliuțe de măr și nuci mărunțite pentru a-l mânca alături de ierburile amărui în timpul postului paștelui.

sandwichCuvântului „sandwich” a fost făcut cunoscut în anul 1726, când un reporter a publicat un articol în ziarul Daily News despre John Montague, cel de-al patrulea conte de Sandwich. Cunoscut drept un împătimit cartofor, contele petrecea ore întregi la masa de joc ți singurele lucruri pe care le cerea erau băuturile spirtoase, apă, pâine, felii de brânză și carne. Fiind prins în jocul de cărți și pentru că nu avea decat o mână liberă pentru a manca, în celaltă ținând cărțile de joc, a pus carnea si branza între feliile de pâine să nu se murdărescă pe degete. Curând, lumea a început să comande feluri de mâncare “la fel ca Sandwich”, iar denumirea a avut un impact extraordinar. Apoi, au cerut doar “un sandviș”.

Olandezii și danezii au o tradiție de sute de ani în a servi felii de pâine unse cu unt și garnisite cu carne sau pește, dar și cu alte umpluturi și sosuri delicioase.

In 1827, cartea Instructiunile Domnisoarei Leslie pentru gatit a publicat o reteta de sandwich cu suncă și a introdus acesta rețetă în mod oficial în categoria de feluri de mancare principale. Acest lucru a condus la adoptarea în masă a sandvișurilor în SUA. În anul 1900, bucati de pâine albă, moale si nefeliată a început să fie comercializată în băcănii. Prima pâine alba feliată a fost vândută de catre Wonder Bread, în 1930.

Un sandiș cunoscut este cel al lui lui Elvis Presley. Acesta conține pâine, unt de arahide și felii de banană, toate puse intr-un sandwich-maker.

Se pare ca fiecare cultură și-a creat propria versiune de sandviș, acesta fiind ideal pentru valorificarea rămășițelor și drept o masă rapidă și gustoasă.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a lasa un comentariu.